KUUSI LYÖMÄTÖNTÄ SYYTÄ OPETELLA SIJOITUSTAIDOT JUURI NYT

15.1.2019 | Uutiset | 0 Kommenttia

 

KUUSI LYÖMÄTÖNTÄ SYYTÄ  OPETELLA SIJOITUSTAIDOT JUURI NYT

 

Uutisissa toistuvat nyt usein sanat kurssilasku ja karhumarkkina. Kun osakkeiden hinnat ovat laskussa, on oiva hetki opetella sijoitustaidot juuri nyt, jotta pääset mukaan seuraaviin nousuihin.  Tässä viisi lyömätöntä syytä opetella perustaidot viimeistään nyt:

Syy numero 1: Pääset hyötymään seuraavasta nousukaudesta

Lehtijutuissa on jo vilahdellut sana karhumarkkina, koska historiallisen pitkän nousunkauden jälkeen osakemarkkinoilla on nyt tapahtunut käänne alamäkeen. Yleisin määritetelmä karhumarkkinoille on, että kurssit ovat laskeneet huippulukemistaan vuoden aikana alas vähintään 20 prosenttia. Tällaista laskua voi jo nyt pitää kutsuna osakkeiden alennusmyyntiin, vaikka laskun pituus ja syvyys ei ole vielä tiedossa. Joka tapauksessa aloittelija saa nyt omaan salkkuunsa samalla rahalla keskimäärin enemmän osakkeita ja rahasto-osuuksia kuin hän, joka aloitti viime kevään kurssihuipuissa. Alhaisemmista hankintahinnoista on lyömätön etu kurssit palaavat nousuraiteelle.

Syy numero 2: Parempi tuotto säästöille

Sijoittaminen on aktiivista säästämistä, omaa ja perheen tulevaisuuden tarpeita varten. Jos olet pitänyt rahasi perinteisellä säästötilillä, ovat viime vuodet tarjonneet vain nollatuottoa tai jopa inflaation syömää miinusta. Siksi pienillekin säästöille kannattaa hakea parempaa tuottoa. Sijoittajana sinun ei tarvitse lähteä edes kaukaisille vesille. Monia voi yllättää, että piskuinen Helsingin pörssi on kansainvälisessä vertailussa ollut maailman huippua, heti Tukholman pörssin rinnalla. Se tarjonnut keskimäärin 8,5 prosentin vuotuisen tuoton sijoituksille viimeisten 50 vuoden aikana. Tuotto edellyttää, ettet usko yhden osakkeen ihmeisiin vaan hajautat fiksusti, vähintään 7-10 eri toimialoilla toimivaan yhtiöön. Rahastosijoittajalle hajautus tulee usein automaattisesti.

Syy numero 3:  Tulossa osinkojen ennätyskevät

Jos analyytikkojen ennusteet pitävät kutinsa, pörssiyhtiöt maksavat sijoittajille 13,6 miljardin euron osinkopotin. Siksipä hyviä osingonmaksaja-yhtiöitä on hyvä olla myös omassa sijoitussalkussa. Esimerkiksi Nordean osingoksi on ennakoitu 9,4 prosenttia, Marimekon 8,3 prosenttia ja liiketiloja vuokraavan Cityconin osingoksi 8 prosenttia.  Osinkoyhtiöitä kannattaa hankkia ajoissa salkkuun, jotta pääset nauttimaan kevään osinkotuotoista.

Syy numero 4: Väestön ikääntyminen ja pieneneminen

Omasta säästämisestä tulee entistä tärkeämpää kun veromaksajien määrä pienenee ja verotulot kutistuvat. Poliitikot puhuvat tästä termillä kestävyysvaje. Tänä vuonna Tilastokeskus luki Suomelle jo madonluvut. Jo vuonna 2035 väkimäärämme kääntyy laskuun, jos emme innostu lapsentekoon tai avaa ovea isommin maahanmuuttajille. Lue rivien välistä: se tarkoittaa vähemmän yhteiseen pottiin kertyviä verotuloja. Niiden kutistuessa palvelut kallistuvat ja harvenevat. Aivan liian monen talous on jo nyt vain Kela-tukien varassa. Suomalaisten säästämisaste on jo tippunut pakkaselle kun taas velkaantuminen kasvaa rallivauhtia. Jos sinulla on lähipiirissä hoivaa tarvitsevia vanhuksia, tiedät, että kunnan ostopalveluna hankkimien hoivakotien kuukausittaiset palvelumaksut ovat helposti 3000-4000 euroa kuussa, reilusti enemmän kuin  monen eläkkeet. Vaikka hoivantarpeeseen olisi vielä vuosikymmeniä aikaa, kannattaa itseään ja läheisiään rakastaa jo nyt rakentamalla varantoja hyvään loppuelämään. Ikääntyminen länsimaissa on sijoittajalle samalla tärkeä megatrendi, sillä jo vuonna 2020 ikääntyneiden ostovoiman on arvioitu nousevan 15 biljoonaan vuoden 2012 kahdeksasta biljoonasta. Vastauksena ikääntymisen huutoon Helsingin pörssin listalle on viime vuosina tullut monia uusia toimialoja, kuten hoivapalveluita, hoivateknologiaa, hoivatilojen rakentajia ja niihin sijoittavia kiinteistöyhtiöitä. Aloittelijankin kannattaa niitä poimia salkkuunsa.

Syy numero 5:  Hillitse ilmastonmuutosta 

Suomalaiset ovat nyt tutkitusti enemmän huolissaan ilmaston lämpenemisestä kuin vuosi sitten. Kun sijoitat yrityksiin, jotka kehittävät tuotteita ja palveluita liennyttämään ilmastonmuutosta, äänestät samalla planeetan puolesta. Suomalaisyrityksistä esimerkiksi Stora Enso yhteistyössä Sulapacin kanssa kehittää korviketta muoville ja Neste on onnistunut muuntautumaan uusiutuvien ratkaisujen tarjoajaksi puristamalla esimerkiksi heikkolaatuisista jätteistä ja tähteistä uusiutuvaa dieseliä. Hyviä vaihtoehtoja löytyy pörssilistoilta paljon. Ilmastonmuutos on myös hyvä syy karsia salkusta yhtiöt, jotka vain pitävät sitä yllä.

Syy numero 6: Hajauta varallisuutesi fiksusti

Viides hyvä syy on vanha viisaus, ettei kaikkia munia kannata laittaa samaan koriin. Suomalaisille on ollut kunnia-asia maksaa sotavelkansa ja samalla sinnikkyydellä lyhennämme (joskus jättimäisiäkin) asuntovelkoja. Velanlyhentäminen on toki hyve, mutta samalla on unohtunut, että kaikkea varallisuutta ei kannata sitoa seiniin, edes kuviotapetin ja maalin alle. Erityisesti kasvukeskusten ulkopuolella asuntojen ja talojen arvot voivat puhjeta kuplina. Entä jos pienentäisit lainan lyhennyserää 100-200 eurolla, ja sijoittaisit tuon summan pitkäkestoisesti esimerkiksi indeksirahastoon? Näin laajentaisit varallisuutesi lähteitä. Tervetuloa aloittamaan sijoittaminen osakkeisiin ja rahastoihin Pantterin erinomaiset palautteet saaneilla Vauhtistartti-kursseilla. Iltakurssi Helsingin keskustassa 22.1. kello 17.30-20.00. Laajempi 6-jakson uudistettu verkkokurssi starttaa 29.1. Tervetuloa mukaan.

Hanki lippusi tästä linkistä.    

Share This