Luulitko periväsi puolisosi? – Lainkirjain voi yllättää

27.2.2019 | Uutiset | 2 Kommentit

Ajatteletko Sinäkin, että perisit puolet puolisosi omaisuudesta, mikäli hän kuolee ennen Sinua?

Tämä on huomattavan yleinen käsitys – mutta valitettavasti väärä. Mikäli vainajalla on rintaperillisiä, leski ei lain mukaan lähtökohtaisesti peri mitään. Leskellä saattaa kyllä olla ns. avio-oikeus puolisonsa omaisuuteen, mikäli puolisot eivät ole yhdessä avioehtosopimuksella toisin sopineet tai mikäli muulla asiakirjalla ei ole määrätty omaisuutta avio-oikeuden ulkopuolelle. Avio-oikeus tarkoittaa oikeutta saada puolet puolisoiden yhteenlasketusta nettovarallisuudesta, ja ns. avio-osan määrää laskettaessa huomioon otetaan myös lesken oma omaisuus. Juuri tämä avio-oikeuteen liittyvä puolittamisperiaate sekoitetaan usein perimysoikeuteen, ja siksi luullaan, että vainajan omaisuudesta aina puolet kuuluisi leskelle.

Leski perii puolet vainajan omaisuudesta vain, jos vainaja on testamentissa näin määrännyt. Mikäli vainaja on lapseton eikä leskellä itsellään ole yhtään omaisuutta, saa leski ensin puolet vainajan omaisuudesta avio-oikeuden nojalla ja toisen puolen perinnöksi.

Varsin tyypillinen tilanne voisi olla seuraava: puolisoilla on yhteinen omakotitalo, lisäksi molemmilla on omat pankkitilit ja autot. Kolme yhteistä lasta. Kun toinen kuolee, olettaen ettei avioehtosopimusta ja testamenttia ole, pitää leski oman omaisuutensa, eli puolet talosta, pankkitilinsä ja autonsa, ja vainajan omaisuus eli puolet talosta, tilivarat ja auto, menee perinnöksi kolmelle lapselle, kullekin 1/3-osuudella.

Mikäli tätä tilannetta halutaan jollain tavalla lesken kannalta / lesken hyväksi muuttaa, on tehtävä testamentti, jossa määrätään leskelle perinnöksi omaisuutta, joko omistus- tai hallintaoikeudella.

Näissä ja muissa juridisissa kiemuroissa apunasi,
lakimies Maiju Rihtniemi, Rihtniemi Law Oy

Maiju Rihtniemi

 

Share This