YKSI HYVIN PAINAVA SYY ALOITTAA ASUNTOSIJOITTAMINEN NYT

15.2.2022 | Talousklubi Nyt! | 0 Kommenttia

Suomessa on jo yli 300 000 yksityistä vuokranantajaa eli asuntosijoittajaa, ja määrä on ollut kasvussa joka vuosi. Eikä ihme, sillä se on laji, josta meillä kaikilla on hyvä perusymmärrys. Me kaikki asumme jossakin ja opimme tietämään, mitä asuminen maksaa, mistä kulut syntyvät ja mitä kaikkea kommervenkkejä asunnon huoltaminen voi vaatia. Useimmat meistä ovat myös itse olleet vuokralaisia, jolloin osaamme arvostaa hyvää vuokranantajuutta, erityisesti jos kokemuksemme ovat olleet karvaita. Tässä lajissa et lähde sijoittajaksi tyhjältä pöydältä, vaan sinulla on jo paljon tietoa, jota voit soveltaa.

Asuntosijoittamisen kohokohta on se, että saat tarjota ihmisille hyviä koteja. Muihin sijoitusmuotoihin verrattuna asuntosijoittaminen on ihmisläheistä sijoittamista.

Meidän lähtökohtana on tarjota sellaisia asuntoja, joista itsekin pidämme, ja joissa uskomme vuokralaisen viihtyvän pitkään. Onneksi takanapäin alkavat olla ne ajat, jolloin ajateltiin, että vuokra-asunnoksi sopii mikä tahansa murju tai ylimääräinen huone, josta vuokranantaja saattoi vetää kiskurihintaa. Nyt voimme lähes nostalgisesti jo muistella omia opiskeluaikojamme vuokra-asuntoloissa, joiden pitkällä käytävällä sijainneen vessan ja suihkun saattoi jakaa kymmenenkin asukasta. Nykyisin opiskelija-asunnot ovat varsin tilavia ja laadukkaita. Vuokralaiset ovat myös tulleet laatutietoisemmiksi ja vaativammiksi, mikä kirittää meitä vuokranantajia tekemään parhaamme. Se kaikki yhdessä nostaa suomalaisen asumisen tasoa.

Nostamme tässä esiin yhden tärkeän syyn aloittaa asuntosijoittaminen, alkaapa ikäsi luku kolmosella, nelosella, vitosella tai vaikka kutosella. Ja se on puskuri, eläketurva.

Ennen kuin jatkat, ehdotamme, että käyt tarkistamassa eläkekertymäsi ja arvion lopullisesta eläkkeestäsi työeläkeotteesta (tyoelake.fi). Mieti, millaisen arjen tilillesi napsahtava eläkesumma mahdollistaa.

Riittääkö se välttämättömiin kuluihisi tai unelmiesi leppoisiin eläkepäiviin, joita monelle voi kertyä jopa useamman vuosikymmenen ajan, kun elinikä pidentyy ja terveys kantaa? Satavuotias ehtii olla eläkkeellä jopa 30-40 vuotta! Erityisesti moni free lancer ja yrittäjä on pahasti laiminlyönyt oman eläketurvansa rakentamisen, mikä tulee shokkina eteen eläkeiän lähestyessä.

Suomalaisen keskimääräinen kokonaiseläke vuoden 2020 tietojen mukaan oli 1762 euroa kuukaudessa, mediaanieläke 1 534 euroa kuukaudessa. Mediaani tarkoittaa sitä, että kun kaikki suomalaiset laitetaan riviin eläketulojen suuruuden mukaan, mediaani kertoo, mitä rivin keskimmäisin henkilö saisi. Tämä tarkoittaa, että puolet suomalaisista saa eläkettä alle 1534 euroa. Siis alle. Sillä voi hyvin pärjätä, jos asuu velattomasti ja välttää kaikki yllättävät kulut kuten auton isot remontit, kalliit hammaslääkärikäynnit tai taloyhtiön isot putki- ja ikkunaremontit. Ne nielevät kerralla monen kuukauden eläkkeet. Leppoisat eläkepäivät vaativat puskureita.

Eläkkeiden riittävyydestä ylipäätään on käyty kuumaa keskustelua, kun syntyvyys Suomessa on alhaista ja meitä veronmaksajia on entistä vähemmän. Rahoitusongelma kehittyy vähitellen, mutta vakaasti. Työelämässä on yhä pienempi joukko, joiden vastuulla on sekä alaikäisten hoivakulut että vanhemman ikäpolven eläkkeet. Yhtälö ei ole kestävällä pohjalla, ja siksi kannustamme jokaista ajoissa rakentamaan lisätulovirtoja oman tulevan eläkkeensä rinnalle. Asuntosijoittaminen on – muiden sijoitusmuotojen ohella – siihen mainio vaihtoehto.

Jotta vakuutut asiasta, havainnollistamme sitä esimerkillä:

Ostat 45-vuotiaana sijoitusyksiön 100 000 eurolla (P.S Asuntokaupoilla käytät velkavipua supervoimanasi, eli saat lainaa 70-75 % asunnon arvoa vastaan, ja loppuun käytät säästöjäsi tai vakuuksia. Nämä opit tarkemmin kirjasta tai verkkokurssista). Saat asunnosta vuokraa 600 euroa ja asunnon hoitovastike on 150 euroa. Hoitovastikkeen jälkeen sinulle jää tuottoa 450 euroa. Tällä 450 eurolla maksat asunnon lainasta aiheutuvan koron, lainanlyhennyksen sekä pääomaveron. Laina-aikasi on 20 vuotta. Kun 20 vuoden jälkeen eli 65-vuotiaana olet jäämässä eläkkeelle, maksat asunnon viimeisen lainaerän ja toteat, että nyt sinulle jää 450 euron lisäeläke kuukaudessa. Tästä sinun vielä tulee tietenkin maksaa pääomavero, joka vuonna 2022 on 30 prosenttia 30 000 euron vuosipääomatuloon saakka. Verojen jälkeen sinulle jää käteen vielä 315 euron kuukausittainen lisäeläke. Jos päätät hommata kaksi tämänkaltaista asuntoa, lisäeläkkeesi onkin jo 630 euroa kuukaudessa. Summa kasvaa, jos vuokrasi on korkeampi, mitä se usein kasvukeskuksissa on. Voit myös myydä asuntosi ja saada kerralla isomman summan unelmien toteuttamiseksi, vaikkapa asunnosta etelän lämmössä. Vaikka tässä esimerkissä emme huomioineet nyt inflaatiota tai asunnon arvon, vuokran tai kulujen muutosta, kiteyttää se periaatteen.

Nyt kipin kapin tekemään puskurisuunnitelmaa. Usko meitä, kun sanomme, että se kannattaa.

Unna Lehtipuu ja Tellu Uotila

PS1. Jos asuntosijoittamisen ajatus kiinnostaa, voit tilata tuoreen kirjamme -20% ystäväalennuksella Alma Talentin verkkokaupassa: https://shop.almatalent.fi/8-tapaa-menestya-asuntosijoittajana?utm_source=kirjat&utm_medium=email&utm_campaign=Kirjaluettelo-21102021 Merkitse koodiksi ASUNTOSIJ, niin se laskee sinulle automaattisesti ale-hinnan.

PS 1 Jos kaipaat konkreettista apua asuntosijoittamisen aloittamiseen, suosittelemme verkkokurssia, jossa pääset mukaan myös omaan sparrausryhmään. Verkkokurssi on yli 16 tunnin tuhti paketti videoita, tietopaketteja, vinkkejä ja jopa valmiita dokumentteja käyttöösi. Kurssilla voit edetä aivan omaan tahtiisi. Tilaa ”7 askeleella asuntosijoittaksi”-valmennus Talousklubin verkkokaupasta.(talousklubi/verkkokauppa.fi)

Share This